Veel gemeenten willen schonere lucht voor de gezondheid van de mensen die er wonen en werken. Het terugdringen van luchtvervuiling is ook goed voor het klimaat. In het klimaatakkoord is daarom afgesproken dat gemeenten vanaf 2025 zero emissie zones in mogen stellen: gebieden waar alleen bestelbussen en vrachtwagens zonder uitstoot rijden. Het kabinet vindt het belangrijk dat er genoeg elektrische bedrijfswagens op de markt zijn en dat deze overgang geleidelijk gebeurt. Hierover leest u meer op de website van de Rijksoverheid.
Hieronder een overzicht van de elektrische subsidie regelingen per regio.
Amsterdam:
Eenmalige subsidie is voor de aanschaf van maximaal 5 nieuwe of gebruikte bedrijfsvoertuigen per onderneming. De bedrijfswagens moeten uitstootvrij zijn. Regelgeving is van toepassing tot eind 2021.
- 20 procent van de aanschafprijs, met een maximum van 40.000 euro voor een nieuwe uitstootvrije bestelauto met voertuigclassificatie N1 en meer dan 1.760 kilo;
- 20 procent van de aanschafprijs, met een maximum van 12.000 euro voor een gebruikte uitstootvrij bestelauto met voertuigclassificatie N1 en meer dan 1.760 kilo;
- 20 procent van de aanschafprijs, met een maximum van 40.000 euro voor een nieuwe uitstootvrije of plug-in hybride vrachtauto of autobus met voertuigclassificatie M2, M3, N2 of N3;
- 20 procent van de aanschafprijs, met een maximum van 12.000 euro voor een gebruikte uitstootvrije of plug-in hybride vrachtauto of autobus met voertuigclassificatie M2, M3, N2 of N3.
- 500 Subsidie bij het slopen van oude dieselvoertuigen.
Brabant en Limburg
Gratis laadpaal aanvragen voor openbare ruimte in 62 Gemeenten. Regeling is van toepassing in de volgende provincies:
Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Beek, Bergen (L), Bernheeze, Best, Bladel, Boekel, Boxmeer, Boxtel, Breda, Brunssum, Cuijk, Deurne, Echt-Susteren, Eersel, Geertruidenberg, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Gennep, Gilze en Rijen, Goirle, Gulpen-Wittem, Grave, Haaren, Heerlen, Helmond, ’s Hertogenbosch, Heusden, Hilvarenbeek, Horst aan de Maas, Kerkrade, Laarbeek, Landgraaf, Leudal, Maasgouw, Maastricht, Meerssen, Mill en Sint Hubert, Oirschot, Oisterwijk, Oosterhout, Oss, Peel en Maas, Reusel De Mierden, Roermond, Rucphen, Schijndel, Sint Anthonis, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Sittard-Geleen, Someren, Son en Breugel, Uden, Veghel, Veldhoven, Venlo, Venray, Waalwijk, Weert, Woensdrecht en Zundert.
Den Haag
In Den Haag is het mogelijk op een plaatsing van laadpaal aan te vragen. De Gemeente laat na twee maanden ongeveer weten of het mogelijk is om de laadpaal te plaatsen. Na deze goedkeuring kan het vier tot bij uitzonderlijke gevallen twaalf maanden duren om de paal te plaatsen.
Drenthe
Bewoners kunnen kosteloos een laadpaalvoorziening aanvragen voor een openbare ruimte aanvragen. In Drenthe nemen de gemeenten AA en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo en Westerveld deel.
Voor de plaatsing werkt de provincie Drenthe samen met de provincie Groningen. Na een aanbesteding hebben de 2 provincies Allego als uitvoerende partij geselecteerd.
Groningen
Inwoners van de provincie Groningen kunnen kosteloos een laadpaal in de openbare ruimte aanvragen. In Groningen nemen de gemeenten Appingedam, Groningen, Het Hogeland, Loppersum, Pekela, Oldambt, Stadskanaal, Veendam, Westerkwartier en Westerwolde deel.
Voor de plaatsing werkt de provincie Groningen samen met de provincie Drenthe. Na een aanbesteding hebben de 2 provincies Allego als uitvoerende partij geselecteerd.
Eindhoven
Omdat de gemeente Eindhoven elektrisch rijden belangrijk vindt, streeft ze ernaar dat een elektrische auto in Eindhoven altijd binnen een straal van 300 meter kan worden geladen. Iedereen met een laadpas kan de openbare laadpalen gebruiken. De aanvraag en plaatsing van een nieuwe laadpaal zijn gratis.
Gelderland
4.000 euro subsidie voor elektrische bestelwagens tot maximaal 7 elektrische bestelwagens. In totaal trekt de provincie Gelderland hier €300.000 subsidie voor uit.
Randvoorwaarden:
- u ondernemer bent met een vestiging in Gelderland;
- u de voertuigen gebruikt voor goederenvervoer en niet voor personenvervoer;
- de koop- of leaseovereenkomsten van de voertuigen zijn gedateerd vanaf 1 januari 2019;
- u de eerste eigenaar bent in geval van koop of de eerste gebruiker in geval van lease;
- de elektrische bestelauto is opgenomen op de Positieve lijst bij de Milieulijst 2019, opgenomen op Elektrisch rijden – MIA/Vamil van de RVODeze link opent een andere website.
- Leasemaatschappijen kunnen geen subsidie aanvragen.
Metropoolregio Amsterdam
MRA-Elektrisch is een project van de samenwerkende overheden in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Via het project is het mogelijk om in deelnemende gemeente kosteloos een publieke laadpaal aan te vragen.
66 gemeenten
Dit kan in de volgende 66 gemeenten: Alkmaar, Almere, Amstelveen, Baarn, Beemster, Bergen (NH.), Beverwijk, Blaricum, Bloemendaal, Bunnik, Bunschoten, Castricum, De Bilt, Diemen, Drechterland, Dronten, Edam-Volendam, Eemnes, Enkhuizen, Gooise Meren, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemskerk, Heerhugowaard, Heiloo, Hilversum, Hollands Kroon, Hoorn, Houten, Huizen, IJsselstein, Koggenland, Landsmeer, Langedijk, Laren, Lelystad, Leusden, Lopik, Medemblik, Montfoort, Oostzaan, Opmeer, Ouder-Amstel, Oudewater, Purmerend, Renswoude, Schagen, Soest, Stede Broec, Texel, Uitgeest, Uithoorn, Urk, Utrechtse Heuvelrug, Velsen, Vianen, Waterland, Weesp, Wijdemeren, Wijk bij Duurstede, Wormerland, Woudenberg, Zaanstad, Zandvoort, Zeewolde en Zeist.
Metropoolregio Rotterdam Den Haag
De gemeente Rotterdam en 18 omliggende gemeenten lanceerden begin 2018 het initiatief laadpaalnodig.nl voor het aanvragen van een publiek laadpunt op straat waarbij samengewerkt wordt met ENGIE. Elektrisch rijders in Rotterdam en 18 omliggende gemeenten kunnen via dit portaal eenvoudig een laadpaal bij hen in de buurt aanvragen.
19 gemeenten
Het gaat om de volgende gemeenten waar men een laadpaal kan aanvragen: Rotterdam, Brielle, Capelle aan den IJssel, Delft, Gouda, Hellevoetsluis, Kaag en Braassem, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Nissewaard, Pijnacker-Nootdorp, Schiedam, Vlaardingen, Voorschoten, Wassenaar, Westland en Westvoorne.
Overijssel
Ecotap en Allego plaatsen in de provincies Overijssel en Gelderland 2.250 laadpalen met 4.500 slimme laadpunten. In de volgende 20 gemeenten in Overijssel kan men gratis een laadpaal voor de openbare ruimte aanvragen: Almelo, Borne, Dalfsen, Deventer, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hardenberg, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Kampen, Losser Oldenzaal, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Rijssen-Holten, Staphorst, Steenwijkerland, Tubbergen, Twenterand, Wierden, Zwartewaterland en Zwolle.
Utrecht
Inwoner van de stad Utrecht kunnen een gratis openbare laadpaal aanvragen bij hen in de buurt. Heeft men een elektrische auto, maar (binnen 250 meter) geen mogelijkheid om deze te laden op eigen terrein? Dan kan men een openbare oplaadpaal aanvragen in de buurt van het woon- of werkadres.
Huidige steden met een emissiezone:
- Amsterdam emissieklasse 4 of hoger
- Arnhem emissieklasse 4 of hoger
- Utrecht emissieklasse 3 of hoger (4 per april 2021)
- Rotterdam emissieklasse 3 of hoger voor vrachtwagens.
Lees hier verder over de verschillende soorten subsidie regelingen voor elektrische bedrijfswagens of neem contact op met een van onze vestigingen.