mrt 21, 2024

Eerste elektrische bouwtruck met zware autolaadkraan voor Kisjes Transport

Kisjes Transport neemt opnieuw een elektrische truck in gebruik, na de eerder geleverde Volvo FH Electric. De eerste Volvo FMX Electric met 50 ton meter autolaadkraan van Nederland is toegevoegd aan het wagenpark van zusterbedrijf Vels Transport in Oostzaan. De bedrijven zetten hiermee de volgende stap naar emissieloos vervoer.

De volledig elektrische Volvo FMX 6x2V Electric met Hyva HMF autolaadkraan – voorzien van jib en ruim dertig meter mast – zal voornamelijk hijswerkzaamheden gaan uitvoeren bij bouwprojecten. “Opdrachtgevers eisen bij de aanbesteding van een project dat materiaal zero-emissie wordt aangeleverd”, zegt directeur Gerbrand Oterdoom. “De aanschaf van deze elektrische truck kan dus het verschil maken tussen een project wel of niet gegund krijgen. Het is een groot voordeel dat we onze leveringen nu uitstootvrij kunnen uitvoeren in bijvoorbeeld de binnenstad van Amsterdam – ook met oog op de komst van zero-emissiezones in 2025.”

Veel opties en af-fabriek oplossingen

“Volvo Trucks is voorloper in elektrische trucks. De technische mogelijkheden voor de configuratie van hun elektrische truckrange is gelijk aan die van hun dieseltrucks. Daarmee onderscheidt het merk zich echt. Bovendien biedt Volvo Trucks af-fabriek veel opties, waaronder het versterkte chassis van deze FMX Electric”, vervolgt Oterdoom. “Risico’s willen we zoveel mogelijk uitsluiten en daarom gaan we voor de zekerheid van een af-fabriek oplossing. Om die reden hebben we ook gekozen voor een servicecontract bij Volvo Trucks voor het onderhoud.”

Uitgebreid advies en goede begeleiding

De truck is geleverd door LVS Trucks. Vels Transport heeft zich in aanloop naar de aanschaf goed laten adviseren en begeleiden. “Bij de inzet van een elektrische vrachtwagen komt zoveel meer kijken dan het voertuig alleen. Het is daarom prettig om te kunnen vertrouwen op de expertise van de Volvo Trucks-dealer op het gebied elektrisch transport”, zegt Oterdoom. “Daarbij hebben we onder andere gekeken naar de TCO en de ervaringen van bedrijven die al met elektrische trucks rijden. Ook is uitgebreid gesproken over de laadinfrastructuur en wat we aan capaciteit nodig hebben om in de toekomst verder te kunnen opschalen. We hebben voor deze elektrische FMX en de eerder geleverde Volvo FH Electric laadfaciliteiten laten plaatsen ons terrein in Oostzaan.”

Chauffeurscoaching en inzicht in energieverbruik

Voorafgaand aan de aanschaf heeft het bedrijf met een elektrische demotruck gereden. Chauffeurs hebben onder begeleiding van een chauffeurstrainer tips en instructies gekregen om zo energie-efficiënt mogelijk te rijden.

Standaard met een elektrische Volvo-truck, wordt het bereikoptimalisatiepakket van Volvo Connect afgesloten. Het biedt onder andere een tool voor routeplanning en actieradiussimulatie, om de route van de truck simuleren en een voorspelling te krijgen van de actieradius en het energieverbruik. Ook geeft het inzicht in hoe de elektrische voertuigen worden ingezet, inclusief hun energieverbruik, rijafstand en meer. “De prestaties van ons wagenpark en de efficiëntie van chauffeurs zijn zo eenvoudig te monitoren. Het biedt ons de kans om snel verbeterpunten te identificeren en op te volgen. Daarnaast krijgen chauffeurs onboard Driver Coaching met directe feedback over hun rijstijl. Het helpt om de rijstijl te verbeteren en zo het maximale uit de actieradius te halen”, besluit Oterdoom.

Over Kisjes Transport en Vels Transport Oostzaan

Sinds 2020 is Vels Transport in Oostzaan een zusterbedrijf van Kisjes Transport & Verhuur uit Apeldoorn. Vels Transport is opgericht in de jaren ’30 en gezamenlijk houden de bedrijven zich bezig met het transport van bouwmaterialen, vervoer van materialen voor evenementen en beurzen, hijswerkzaamheden en containerverhuur. Dagelijks vervoert het ook veel materialen voor de energiesector. Het wagenpark van de ondernemingen bestaat uit 36 trucks, waarvan vijf Volvo-trucks.

Lees meer Volvo Trucks nieuws
Misschien vind je dit ook interessant: 

Werken bij Van Dijk

Truckmonteur?
Ga aan de slag &
maak vrienden
bij Van Dijk